MP900362858

TOB 5/2016

 

Obsah

 

Provádění a jakost staveb, provoz budov

Zkušenosti z mikrobiologické praxe – výskyt plísní a řas na fasádě zatepleného domu po sanaci

Kateřina Klánová, znalec z oboru zdravotnictví, specializace bakterie a plísně v životním prostředí člověka, Praha, Irena Veselá, SVJ domu J. Foglara 2241-2246, Kladno
Výskyt plísní a řas na povrchu fasády s namontovaným zateplovacím systémem (ETICS) s omítkou byl sledován v průběhu dvou let od sanace povrchu původně zjevně napadeného plísněmi a řasami.
Přítomnost biocidu na fasádě zabránila růstu plísní a výskytu řas. Spory plísní zůstaly životaschopné. Výskyt spor plísní na povrchu fasády zatepleného domu byl nejvíce ovlivněn sporami plísní ze vzduchu.

 

Energeticky úsporné budovy

Revitalizace průmyslového areálu

Josef Chybík, Fakulta architektury, Vysoké učení technické v Brně
Kdysi průmyslový jih moravské metropole prochází v současnosti proměnou. Část původně industriálního Brna se při ní postupně stává oblastí nabízející bydlení, služby a rekreaci. Do tohoto kontextu zapadá také revitalizace průmyslového areálu ve čtvrti Komárov. Cílem je uskutečnit ji efektivně, s ohledem na ochranu životního prostředí a ke splnění předpokladů energeticky úsporných opatření.

 

Navrhování, teorie, průzkumy

Posouzení vlivu skladby stěny dřevostavby na dobu vysychání zabudované vlhkosti

Eva Vahalová, Martina Miškufová, Eva Šuhajdová, Jindřich Sobotka, Karel Šuhajda, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební
Článek se zabývá porovnáním potenciálu vysychání zvýšené zabudované vlhkosti v obvodových konstrukcích dvou moderních montovaných dřevostaveb s odlišnou konstrukční skladbou. Výstupy pojednávají rovněž o citlivosti dřevěných prvků na poškození zvýšenou vlhkostí a poukazují na nutnost použití konstrukčního řeziva předepsané kvality, jako i na nutnost jeho ochrany v průběhu skladování, přepravy a montáže.

 

Právo, technické předpisy, normy a doporučení

Požadavky a předpisy na zpracování tepelně-technického posouzení

Jan Klečka, Metrostav, Praha
V každodenní praxi se jakožto specialista na kontrolu projektové dokumentace z pohledu stavební fyziky setkávám s tím, že většina projektů v žádném ze stupňů neobsahuje požadovaný posudek, který prokázal, že jsou splněny požadavky tepelné ochrany budov. S dopady chybějícího posudku se pak potýkáme během realizace, kde se nedostatky projektu draze napravují, jsou-li vůbec zjištěny. Pokud si jich zkušený realizační tým nevšimne, vrátí se jako reklamace. Abychom zabránili opakování této chyby, předáváme projektantům rozbor předpisů, z nichž vyplývá povinnost tepelně-technické hodnocení podle ČSN 73 0540-2 zpracovat.

 

Vegetační souvrství zelených střech – standardy pro navrhování, provádění a údržbu

Samuel Burian, Jitka Dostalová, Martin Dubský, Petr Halama, Karel Chaloupka, Jiří Komzák, Roman Paťava, Marie Straková, František Šrámek, Petr Vacek, Josef Vokál
Dokument řeší problematiku zelených neboli vegetačních střech.

 

Energetické úspory, ekonomika, efektivnost

Solární tepelné zisky – normy, předpoklad, skutečnost

Roman Šubrt, Asociace energetických specialistů, Praha, Pavlína Charvátová, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Článek se zabývá reálným globálním slunečním zářením a porovnává je s 2 normami, které uvádí návrhové hodnoty globálního záření (ČSN 73 0540-3:2005 [1] a TNI 73 0331:2013 [2]). Ukazuje je také v kontextu s průměrnými teplotami v daném období. Na konkrétním příkladu domu popisuje možné dopady na reálnou energetickou náročnost budovy. Článek tak upozorňuje, že pokud se provádí energetické hodnocení budovy podle reálných hodnot dodané energie (např. při vyhodnocování dotačních titulů na úspory energie), je potřeba věnovat pozornost nejen průměrným teplotám za otopné období, ale také globálnímu záření.

 

Materiály a výrobky pro stavby

Přerušení tlakem zatížených tepelných mostů – Bloky FOAMGLAS® PERINSUL

Jan Vychytil, PITTSBURGH CORNING CR, Klášterec nad Ohří
Styk nosných stěn se základy patří mezi výrazné tepelné mosty budovy, jejichž dokonalé odstranění je velmi důležité, ale současně také technicky náročné. Použitím izolačních bloků FOAMGLAS® PERINSUL do paty stěny lze tento tepelný most odstranit velmi efektivně a spolehlivě.

 

Mechanické připevnění tepelných izolantů v ETICS

Jan Dvořák, EJOT CZ, Říčany
Norma ČSN 73 2902:2011 [1] je už v platnosti 6 let. Na tuto normu záhy po jejím vydání navázal kalkulátor pro stanovení počtu kotevních prvků podle zjednodušeného návrhu, který vydal Cech pro zateplování budov (CZB).

 

Podpora a motivace

Mezinárodní Studentská soutěž Multi-Komfortní dům, Bělorusko, Brest – Krasny Dvor 2016

Josef Smola, Fakulta stavební ČVUT v Praze
Popis tentokrát 12. ročníku ojedinělé studentské mezinárodní soutěže, zaměřené na kvalitní bydlení v pasivním standardu. Prezentovány jsou zkušenosti ze soutěže, struktury a podmínky.
Zadáním byla revitalizace brownfieldu na místě bývalých kasáren ve slavném běloruském pohraničním městě Brest, od urbanistického konceptu, přes architektonický návrh, až po stavebně konstrukční detaily, které jsou ověřeny výpočty z hlediska stavební fyziky.

 

Zahájení 9. ročníku ZNÁMKY KVALITY pro výrobek nebo technologii ve stavebnictví a architektuře 2017

 

Soutěž STAVBA ROKU 2016 udělila ceny

 

Informační servis

Výzkumný ústav ift v Rosenheimu získal pověření k certifikaci výrobků ze dřeva PEFC
Výzkumný ústav ift v Rosenheimu vyvinul novou pec na zkoušení požární odolnosti
Zahájení výzkumného projektu „Ochrana proti vloupání ve spojení s tepelně izolačním cihelným zdivem“
Výběr ze zahraničních časopisů

 

Informace CZB

Informace CZB

 

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit