MP900362858

TOB 1/2017

 

Úvodník

Ohlédnutí po dvaceti letech

Jiří Šála, předseda redakční rady a vydavatel časopisu Tepelná ochrana budov

Děkujeme, paní Heleno Hájková

Jiří Šála, předseda redakční rady a vydavatel časopisu Tepelná ochrana budov

 

Právo, technické předpisy, normy a doporučení

Energetická certifikácia samostatných častí budov podľa vyhlášky MDVRR SR
č. 324/2016 Z. z.

Zuzana Sternová, Technický a skúšobný ústav stavebný, Bratislava
Od 1. januára 2017 platí vyhláška č. 324/2016 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška MDVRR SR č. 364/2012 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov v znení neskorších predpisov. Vyhláškou sa zavádza metóda hodnotenia a energetickej certifikácie bytov (samostatných častí budov). Vzor energetického certifikátu bytu/samostatnej časti sa spracováva on-line na základe bodového hodnotenia tepelnotechnických vlastností stavebných konštrukcií a technických systémov vykurovania a prípravy teplej vody v byte podľa energetických úrovní výstavby. Výsledné hodnotenie je pomocou piktogramov.

 

Vegetační souvrství zelených střech – standardy pro navrhování, provádění
a údržbu

Samuel Burian, Jitka Dostalová, Martin Dubský, Petr Halama, Karel Chaloupka, Jiří Komzák, Roman Paťava, Marie Straková, František Šrámek, Petr Vacek, Josef Vokál

Dokument řeší problematiku zelených neboli vegetačních střech.

 

Energeticky úsporné budovy

Energetická hospodárnost průmyslových budov – ČÁST 3 – Budova s téměř nulovou spotřebou energie

Jiří Cihlář, CEVRE Consultants, Brno

Povinný standard budovy s téměř nulovou spotřebou energie startuje pro větší průmyslové budovy od 1. ledna 2018. To bude mít zásadní dopad zejména na návrh obálky budovy. Článek analyzuje, zda jsou současně nastavené podmínky na budovu s témě nulovou spotřebou energie vůbec technicky a zejména ekonomicky dosažitelné. Analýza je prováděna pro typickou průmyslovou budovu.

 

Navrhování, teorie, průzkumy

Tepelná účinnosť súčasných materiálov obalového priemyslu pre využitie v budúcich obnoviteľných formách tepelných izolácií budov

M. Čekon, R. Slávik, K. Struhala, Vysoké učení technické v Brně

Baliace komponenty na báze kartónu predstavujú materiál s potenciálom pre ďalšie, inovatívne využitie. Aj keď sa zatiaľ ich aplikácie v stavebníctve zásadnejšie nerozšírili, článok sa zameriava na tieto materiály pre možnosť ich použitia vo forme tepelných eventuálne akustických izolácií budov. Prezentované sú výsledky laboratórnej tepelnej analýzy vzoriek obalových materiálov na báze kartónu používaných pri bežnej distribúcii tovarov. Analýza bola uskutočnená za účelom určenia tepelnoizolačných vlastností študovaných materiálov. Cieľom bolo overenie hypotézy, že tieto ľahko recyklovateľné (a teoreticky taktiež obnoviteľné) materiály môžu mať tepelné parametre zrovnateľné s dnes bežnými tepelnými izolantmi. Preto bolo súčasťou analýzy tiež komparatívne meranie niekoľkých referenčných vzoriek bežných tepelných izolantov. Tepelný odpor a tepelná vodivosť všetkých analyzovaných vzoriek boli získané v súlade s postupom uvedeným v ISO 8302. Výsledky ukazujú, že hodnotené kartónové produkty obalového typu sú materiálom s tepelnoizolačnými vlastnosťami blížiacimi sa bežným tepelným izolantom. V závislosti na ich štruktúre sa meraná tepelná vodivosť pohybuje v rozmedzí 0,05 až 0,12 W·m-2·K-1. To je blízko niektorým vzorkám bežných izolácií, ktoré pri meraní vykazovali tepelnú vodivosť 0,04 W·m-2·K-1.

 

Architektura a úspory energie

Přestavba historické buodvy radnice v Kardašově Řečici zacílená na minimalizaci spotřeby primární neobnovitelné energie

Pavel Šmelhaus, Jakub Žiška, ATELIER Žiška, Praha

Architektonický návrh ve velké míře zachoval a rehabilitoval původní vzhled a cenné prvky této klasicistní stavby – masivní zděné obvodové stěny, rozmanitě klenuté místnosti přízemí, kopie původní konstrukce krovu (stav původního historického krovu, se kterým se v projektu počítalo, se při stavbě ukázal jako nevyhovující). Do náměstí byl realizován vikýř, jako zřetelný novotvar se sofistikovanými detaily a hodinami nad novou atikou středového rizalitu, který signalizuje využití podkroví a zároveň podporuje dominantní postavení radnice v prostoru náměstí. Těžiště návrhu pak spočívá především ve velmi efektivním řešení vnitřních dispozic, kdy se podařilo poměrně obsáhlý a rozmanitý stavební program navrhnout do stávající budovy bez nutnosti přístavby, což mělo pozitivní vliv na celkové hmotové řešení (zachování původního objemu stavby) a rovněž na náklady stavby. Finanční hlediska byla vůbec jedním z neopominutelných faktorů, které výrazně ovlivňovaly návrh, možná technická řešení, ale i úroveň vypracování některých částí stavby. Za 30 mil. Kč, vč. interiéru, byla realizována technicky nadstandardní přestavba se spoustou zajímavých detailů. Zakázka byla získána ve veřejné architektonické soutěži v roce 2013.

 
Přestavba poloviny prvorepublikového dvojdomku na nízkoenergetický

Ondřej Kamenický, okaDesign, Praha

Návrh nízkoenergetické přestavby prvorepublikové vilky při zachování původního rondokubistického designu v poděbradském „garden city“.

 

Vzdělávání – konference – recenze

19. medzinárodná konferencia TEPELNÁ OCHRANA BUDOV 2017 – Quo vadis tepelná ochrana budov

 

Informační servis

Obsah 19. ročníku (2016)
Autorský rejstřík 2016
Výběr ze zahraničních časopisů

 

Informace CZB

Mezinárodní konference Centra pasivního domu 2016 – závěrečná zpráva

 

 

 

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit